SomDocents

Mites i realitats sobre la metodologia Montessori

montessori somdocents

Docents i experts parlen força sobre la metodologia Montessori. Però, ho saps tot? Parlem sobre mites i realitats.

montessori-somdocents

MONTESSORI ÉS UNA METODOLOGIA MODERNA

Montessori no és una metodologia nascuda ara. Maria Montessori va publicar El mètode Montessori l’any 1924, però hi treballava des de finals del segle XIX. Encara que avui es parli molt d’aquesta metodologia, la realitat és que docents de tot el món l’han estudiat i aplicat a les aules durant tot el segle XX.

montessori-somdocentsELS INFANTS FAN EL QUE VOLEN

Si bé és cert que els infants poden escollir, totes les activitats que es realitzen a l’aula han de comptar amb l’acompanyament del guia, que és el docent, dins d’un ambient controlat, els materials adequats i unes instruccions clares. A partir d’aquests límits, l’infant té tot el marge per experimentar, explorar i per tant, aprendre.

 

mites i realitats_montessori04NO HI HA EXÀMENS

Els exàmens, tal com els coneixem tradicionalment, no són considerats un mètode prou eficaç per avaluar els progressos dels alumnes. Mitjançant l’observació continuada, els docents poden determinar l’evolució amb més garanties.

 

mites i realitats_montessori05LA METODOLOGIA MONTESSORI ÉS ELITISTA

Hi ha alguns centres on s’aplica la metodologia Montessori que són especialment cars i la majoria, privats. Això fa que molta gent pensi que el mètode Montessori és elitista. Però cal tenir en compte que parlem d’una filosofia, la qual pot aplicar-se en molts espais de la vida quotidiana i que els materials es poden recollir de la natura, construir-los nosaltres mateixos o fer-los reciclats.

mites i realitats_montessori06HEM D’APLICAR-LA AL 100%

Podem intentar fer tot el possible perquè l’educació dels infants se centri en la metodologia Montessori. Alguns són partidaris del tot o res, però en aquest cas, és important que ens hi anem adaptant a poc a poc i fent-ho bé.

Comentaris: