SomDocents

Know Your Lemons, ens sumem al poder de la prevenció en el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama

Avui 19 d’octubre se celebra al món el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama. Sabies que és el tipus de càncer més comú, amb més de 2,2 milions de casos l’any 2020, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS)? Quasi una de cada dotze dones tindran càncer de mama al llarg de la seva vida. I tot que la taxa de supervivència és elevada, aquest tipus de càncer és la principal causa de mortalitat entre les dones. Per això és tan important la prevenció. 

Una de les iniciatives que més ens ha cridat l’atenció últimament és Know Your Lemons (Coneix les teves llimones, en la seva traducció de l’anglès), una fundació que treballa per la prevenció en diferents països del món. Les llimones, que són els pits, serveixen per il·lustrar els efectes d’aquest tipus de càncer i ajudar a les dones a detectar-lo precoçment

know your lemons logo 2 - Know Your Lemons, ens sumem al poder de la prevenció en el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama

Una imatge val més que mil paraules 

La gent de Know Your Lemons han fet viral una imatge que, com diu el refrany, val més que mil paraules. En aquesta es representen dotze llimons en una ouera (perquè són dotze) i ofereixen una perspectiva gràfica d’alguns dels senyals que pot donar el càncer de mama. Fixa-t’hi bé. Són els següents: 

12 sintoma de cancer de mama como puede verse y sentirseSpanish - Know Your Lemons, ens sumem al poder de la prevenció en el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama

1. Engrossiment

L’engrossiment d’una part del pit pot produir-se si les cèl·lules canceroses bloquegen la circulació o si hi ha un tumor a prop de la superfície de la pell. 

2. Clotet

A vegades la roba ens pot deixar marques, però si hi ha un càncer, aquest símptoma el pot causar un tumor que estira la pell des de dins. 

3. Escorça del mugró

Pot ser un senyal de càncer de mama que s’anomena malaltia de Paget. Es manifesta quan les cèl·lules canceroses s’expandeixen dins del pit i viuen en el mugró, creant una superfície de crosta vermella o blanca. 

4. Vermell o calent 

Si passa això i aquest símptoma no millora amb el temps ni amb el tractament mèdic, també pot ser un senyal de càncer de mama inflamatori. No es produeix cap bony, però en bloquejar el flux de limfòcits al pit, es genera inflamació i envermelliment. 

5. Fluids sospitosos 

Si no hi ha cap altra circumstància que motivi l’aparició de fluids (embaràs, infecció…), cal estar alerta. Especialment si el líquid resultant és transparent o conté sang. 

6. Dolor a la pell 

Si hi ha dolor, sol estar acompanyat d’altres símptomes, com ara ferides obertes, supuració i bonys durs, prou evidents. Aquest és el signe de l’estadi avançat de la malaltia. 

7. Protuberància 

Als pits hi pot haver moltes protuberàncies i no tenen per què ser símptoma de càncer de mama. A través de proves diagnòstiques com la mamografia o l’ecografia es pot detectar si una protuberància ha de ser analitzada mitjançant biòpsia. 

8. Engrossiment de les venes

Són un símptoma rar, però cal tenir-lo en compte. Forma part dels canvis inusuals en les mames o en la pell, de manera que és necessari mantenir la vigilància. 

9. Mugró enfonsat 

Algunes dones tenen el mugró enfonsat i és una característica natural de la seva mama, però un canvi d’aquest tipus pot estar motivat per l’existència d’un tumor cancerigen que s’estigui formant sota del mugró. Alerta. 

10. Canvis en la forma o la mida

Hi ha circumstàncies en la vida d’una dona que poden fer canviar la forma i la mida dels pits, com ara el període de lactància. Malgrat això, cal prestar atenció als canvis de mida, aplanament o inflamació si no tenen relació amb el cicle menstrual. 

11. Pell de taronja 

Pot ser un símptoma de càncer de mama el fet que la pell dels pits tingui una textura com els dels foradets de la pell de la taronja. 

12. Bony dur

És el símptoma més comú. Acostuma a ser dur, semblant a la llavor d’una llimona, de qualsevol forma o mida. No sempre és fàcil de notar i moltes vegades es tracta de bonys inofensius (com quists plens de fluid o fibroadenomes). 

breast anatomy ES - Know Your Lemons, ens sumem al poder de la prevenció en el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama

Autoexplora’t i fes-ho sovint!

A dins dels nostres pits hi ha un munt d’elements que cal que coneguis. Sota de la pell, per exemple, hi ha el teixit gras. Els mugrons, amb la seva aurèola, comuniquen amb els conductes mamaris. Quan et facis l’autoexploració, cal que et toquis els pits des de l’aixella fins a la clavícula i fins a la part baixa de la caixa toràcica. Pots trobar-hi aquests elements: 

  • Nodes limfàtics: són com llavors suaus 
  • Lòbuls mamaris: semblen pèsols suaus
  • Bony cancerigen: solen ser durs, com la llavors d’una llimona i no es mouen, de qualsevol forma i mida

Descarrega’t l’app 

L’equip de Know Your Lemons té una app fantàstica que pots instal·lar al teu mòbil. Ara mateix només està en anglès, però és molt possible que ben aviat la trobem disponible en diversos idiomes. Sigui com sigui, amb aquesta app aprendràs a explorar-te i pots establir recordatoris, per saber quan és millor fer-te l’autoexploració segons el moment del teu cicle menstrual. Per iOS i Android

Acudeix a les revisions ginecològiques anuals

I recorda: la millor prevenció, a més de l’autoexploració, és acudir anualment (o en la freqüència recomanada pel teu professional mèdic de capçalera) a la revisió ginecològica. Serà aquest qui pugui resoldre qualsevol dubte que tinguis sobre el càncer de mama o altres qüestions relacionades amb la teva salut. 

Si us plau, no te n’oblidis! 

Pots trobar més informació a: OMS, SEOM, FECMA, GEICAM.


icono facebook 1 - Know Your Lemons, ens sumem al poder de la prevenció en el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama
icono instagram 1 - Know Your Lemons, ens sumem al poder de la prevenció en el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama
icono twitter 1 - Know Your Lemons, ens sumem al poder de la prevenció en el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama
icono pinterest - Know Your Lemons, ens sumem al poder de la prevenció en el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama
icono wordpress - Know Your Lemons, ens sumem al poder de la prevenció en el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama

Pengem recursos exclusius per a subscritpors/es cada setmana. Els vols rebre?


Comentaris: