SomDocents

Entrevista a Nelo Mascarós, docent i usuari de HomeExchange

Entrevista a Nelo Mascaros HomeExchange 2 - Entrevista a Nelo Mascarós, docent i usuari de HomeExchange

Avui entrevistem a Nelo Mascarós, docent i usuari de HomeExchange des de 2015. Fins avui ha registrat 27 intercanvis, que es diu ràpid, per això hem decidit conèixer una mica més qui és i per què viatja així. En Nelo, quan no viatja, viu a Benetúser, a tocar de València ciutat, és docent, però una de les seves passions són els intercanvis. Els gaudeix i hi aprén de tot.

Hola Nelo! Sabem que ets un usuari habitual de HomeExchange. Com va sorgir el teu interés per apuntar-t’hi?

La meua dona i jo havíem escoltat altres amics que ja eren de Home Exchange i com som una família molt viatgera, al poc de nàixer la nostra filla Marina ens férem a l’ànim.

A quins països has viatjat? Com han estat les teves experiències?

D’est a oest a Grècia, Eslovènia, Dinamarca, Països Baixos, França, Escòcia i, ara mateix, a Irlanda em trobe des de setembre.

És molt complexa la planificació d’aquests viatges?

Tant com vulgues. Si és un intercanvi recíproc simultani a una primera residència està clar que s’han de mirar molt bé les dates (vacances, avions…). Si vas a una segona vivenda sol ser més fàcil. 

Quins aprenentatges has fet en aquests intercanvis des del teu punt de vista com a docent?

He tingut l’oportunitat de visitar escoles en Holanda, Dinamarca i ara Irlanda als intercanvis que he fet; i en altres viatges he visitat escoles de Finlàndia, Anglaterra i Suècia. A nivell metodològic res que no pugam trobar en escoles de la nostra terra, en alguns casos inclús diria que per darrere en alguns aspectes.

Lo que més destaca és el tema dels espais. En Dinamarca, per exemple, em va cridar l’atenció que en l’escola que vaig visitar cada grup d’alumnes (segon A per exemple) estaven en un aula dividida en 3 espais: el central que al mateix temps estava dividit per racons, un segon espai més xicotet per a treballar en grup i un altre amb una graderia, pantalla i espai escènic. 

També m’ha cridat l’atenció que en la majoria de països tenen dos mestres per aula, o un mestre i un teacher assistant. Dues persones en cas de no tindre cap alumne amb NESE. Les ràtios per classe no canvien, però les ràtios per mestre sí, i és un canvi que es nota molt.

El horaris també canvien, clar, ací en Irlanda a les 14:30 ja estic amb la meua filla en casa. Si vol fer alguna extraescolar, a les 17:00 ja ha acabat. Encara ens queda vesprada per aprofitar i que es gite a una hora prudencial. Guanyem temps d’estar en família, que és la raó per la que vàrem tindre una filla, per estar en ella.

Els canvis, en general, són a nivell estructurals o governamentals (si volem dir-ho així) i estan molt lligats al pressupost que invertixques en educació. Ahí poc podem fer els mestres de base.

Quina ha estat la millor experiència de totes?

La que estic visquent actualment, clar, perquè és un curs sencer. Però de les estades curtes diria que la d’Holanda i una que vaig fer abans de conèixer HomeExchange en Noruega.

Per què recomanaries aquesta experiència als docents?

Recomanaria esta experiència perquè vius la cultura del barri en el que vas a viure. Això és altre tipus de turisme. Que sempre pots anar a la Torre Eiffel, clar, però si estàs vivint en un poblet de l’Eslovènia profunda coneixes experiències que d’altra manera no les viuries.

Segur que ja tens el teu pròxim Homeexchange al cap. On aniràs/anireu?

Ja tenim tancat França per a l’estiu, un contacte amb els EE.UU. que no hem tancat encara, tornar a Irlanda el curs que ve i voldria passar un curs als Pirineus francesos. Esta última és la que més estic buscant però encara hi ha temps.

Moltes gràcies pel teu temps i col·laboració. I molt feliços viatges! 



Altres articles que et poden interessar:

que_es_la_sostenibilitat_argumental
Què és la sostenibilitat argumental?

Hem pensat algun cop en la sostenibilitat dels nostres arguments? Creiem que sostenibilitat és un terme que únicament podem utilitzar quan parlem del medi ambient?

acreditar perfils professionals
Tot el que has de saber per acreditar els perfils professionals docents

Segur que n’has sentit parlar. Els perfils professionals són una realitat des de l’any 2014, a partir de la posada en marxa de la Llei d’Educació (LEC) i el decret de plantilles.