SomDocents

El secret de dormir bé

somdocents-dormir-bé

Respectar el nostre cicle de son té una gran importància per la nostra salut.
La importància de dormir bé està relacionada tant en l’àmbit fisiològic com en el psicològic. Descansar de forma inadequada poden tenir greus conseqüències pel nostre cos i el nostre cervell.

Dormir és tan necessari com alimentar-se de manera saludable o fer exercici físic de forma habitual. És una funció biològica essencial pel nostre organisme i a més, hem de tenir en compte que passem un terç de la nostra vida dormint.

Alguna de les conseqüències que provoca la falta de son són:

  • Debilitació del sistema immunològic
  • Esgotament
  • Depressió i ansietat
  • Falta de concentració
  • Canvis en la funció hormonal
  • Malalties cardiovasculars
  • Canvis en l’estat emocional (impacient i irritable)
  • Envelliment prematur

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana dormir aproximadament 8 hores cada nit per complir amb el nostre cicle de son.

La quantitat d’hores que es necessiten per gaudir d’un descans indicat depèn sobretot de l’edat. Us deixem una taula explicativa de les hores que necessita cada persona segons la seva edat. Cal tindre en compte que això pot dependre de les necessitats de cada persona, activitat física, feina, estat d’ànim, etc.

somdocents

Podem veure que com més anys té una persona, menor és la quantitat d’hores de son que necessita per recuperar-se.

Us deixem un vídeo resum de youtube on s’expliquen les hores que necessita dormir cada persona segons l’edat i els patrons de son més importants a partir d’il·lustracions:

És tan important prestar atenció a les hores de son com a la qualitat d’aquestes. Us deixem uns consells que t’ajudaran a dormir suficient i sentir-te renovat cada dia:

  • despertador.jpgConstància amb les hores
    Intenta mantenir sempre la mateixa hora d’anar-te’n a dormir i de llevar-te, un horari fixe regularà el teu rellotge biològic. Veuràs que al final ni et caldrà posar el despertador!
  • cerrar cortinas.jpgCrear un ambient agradable
    És molt important crear un ambient agradable al teu dormitori i la temperatura d’aquesta, que no deu superar els 23º. Assegura’t que no entri cap llum des de l’exterior ni des de l’habitació, ja que les nostres parpelles són molt sensibles a la llum i si en detecten, no ens deixen descansar bé.
  • despertarseEscollir un llit i una roba de llit de qualitat
    La Fundació Nacional de la son esmenta que un matalàs té una vida útil de 8 anys aproximadament. Tenir un coixí adequat també és molt important i els experts recomanen canviar-lo cada dos anys. És important escollir un que reculli el teu coll i no inclini el teu cap endavant.

    Us deixem l’enllaç a un article que dóna 10 consells a l’hora d’escollir un matalàs: https://www.pikolin.com/es/blog/diez-consejos-a-la-hora-de-escoger-un-colchon/
  • 0AC.jpgNo als aparells electrònics
    Intenta no utilitzar aparells electrònics abans d’anar a dormir, ja que estimulen el cervell i és exactament el que no necessitem. Sobretot, apaga’ls abans d’anar a dormir o com a mínim, posa’ls en mode avió.
  • joven-durmiendo-en-el-sofa.jpgEvitar les migdiades
    Si tens problemes per dormir tot i que són una forma efectiva de carregar la bateria durant el dia poden evitar la son a la nit. Si realment la necessites, els especialistes recomanen que sigui de màxim mitja hora.
  • dormir de lado.pngDormir de costat
    Segons els cardiòlegs, dormir de costat és una de les millors posicions per la salut del teu cor, redueix la falta d’aire i disminueix el ritme cardíac. Tot i això, està comprovat que dormir sobre el costat dret no és bo pel cos per aquelles persones que pateixen d’acidesa.
  • te.jpgPortar una dieta adequada i saludable
    A part d’afectar a la salut i l’aparença, també afecta la qualitat de la son. Quan es consumeix cafeïna o aliments rics en greixos i sucres, la temperatura corporal augmenta perquè el cos necessita molt de temps per digerir aquests tipus d’aliments.
    És molt important no prendre begudes amb gas abans d’anar a dormir i evita les cigarretes i l’alcohol. No menjar en excés a la nit i intenta evitar menjars abundants i picants. L’ideal és no menjar res dues hores abans d’anar a dormir.

    Aquí teniu l’enllaç a una llista de 13 infusions que t’ajudaran a dormir: https://psicologiaymente.com/vida/infusiones-dormir-mejor
  • leer en la cama.jpgRegular l’estrès
    Per molt que el nostre llit sigui còmode i tinguem una temperatura perfecta a l’habitació, si ens sentim preocupats per alguna cosa, no serem capaços de dormir. Intentar calmar-te i relaxar-te amb exercicis respiratoris o llegint un llibre per desconnectar. És necessari començar a relaxar-se una o dues hores abans d’anar a dormir, ja que el cos necessita canviar al seu mode suspensió. Així, el nostre cos i cervell se n’adoraran que és hora de descansar. Per exemple, preparar un bany tebi, llegir un llibre o meditar.

Us deixem l’enllaç a un article que explica 4 tècniques de relaxació per dormir millor: https://lamenteesmaravillosa.com/4-tecnicas-de-relajacion-para-dormir-mejor/

Entre els principals beneficis de dormir bé es troben la millora l’estat d’ànim, retenir millor la informació, ajuda a tenir un millor aspecte físic, prevé les malalties, ajuda a combatre la depressió.

Esperem que amb aquests consells dormiu perfectament a partir d’ara i que compartiu amb nosaltres les vostres experiències!

Comentaris: