SomDocents

Educació híbrida, és el model del futur?

educacio_invertida

Article de la Cecília Hill.

Parlem d’educació híbrida de la mateixa manera que parlem de models laborals híbrids, impulsats per l’esclat de la pandèmia. En aquests, hi ha persones que treballen des de casa i altres que ho fan des de l’oficina i els dos models conviuen, no sempre amb la mateixa freqüència o bé intensitat. 

Anem a pams: què és l’educació híbrida?

En el que s’anomena educació híbrida, també hi ha dues maneres de fer classe que conviuen: la de les persones que són a l’aula (alumnes o bé docents) i la dels que són a casa (connectats a través de les noves tecnologies). Fins aquí tots en sabem un munt (hem tingut dos anys per practicar-ho de bo de bo). Però, serà aquest un model per al futur? 

Un model casual: educació híbrida, però no sempre

Hi ha algú que ens pugui dir que aquesta pandèmia posarà fi a les classes virtuals, les tasques afegides als classroom i les videotrucades interminables amb mil i un problemes de so? La resposta és no. La llum al final del túnel s’intueix, però de moment continuem convivint amb un model d’educació híbrida, a través del qual infants, famílies i docents posen en marxa la maquinària de l’educació non-stop.

 

És cert que això ha permès a molts infants seguir les classes des de casa, especialment si es troben bé de salut i tenen els mitjans per fer-ho (que aquesta és una altra). En aquest punt, el que nosaltres ens plantegem són tres preguntes, que de segur ens permetran encetar un bon debat:  

 

  • És efectiu aquest model híbrid? De veritat permet als infants seguir les classes tal com ho farien a l’aula o es perden moltes coses pel camí?
  • És necessari sempre? És a dir, si un alumne no assisteix a l’escola o a l’institut perquè no es troba bé, s’ha de connectar de manera obligada? Per què ara i abans no?

     

  • I per últim, les activitats que afegim als classroom i a la resta d’eines digitals no fan més que sumar hores i més hores de pantalles per als infants, especialment els d’infantil i primària. És aquesta la direcció cap on anàvem?
03 2 1 - Educació híbrida, és el model del futur?

Quins avantatges ofereix i per a qui?

A les aules d’infantil, primària i secundària, la presencialitat, les relacions humanes i la interacció social són essencials. Ho són per als petits, però molt especialment per als adolescents, que es troben en ple procés maduratiu. L’educació híbrida pot funcionar bé com a model per donar solució a problemes com els generats per la pandèmia, però pensem que no s’hauria de convertir en un model prevalent. 

 

Cal, però, reconèixer que els models d’educació híbrida ens ofereixen molts avantatges, com ara: 

 

  • La creació i adaptació dels continguts curriculars 
  • La comunicació activa amb els companys i docents 
  • L’accés a formacions que no tenim a l’abast en centres propers
  • La disponibilitat 24/7 de continguts addicionals
  • L’estalvi de temps en desplaçaments i classes presencials
  • La reducció de despesa en materials 

Ja hi estàs posat? Consells per sobreviure

Si ja t’has estrenat en això de l’educació híbrida, segurament ja t’hagis topat amb una o fins i tot unes quantes dificultats. Aquests consells potser t’ajuden: 

 

Siguis clar pel que fa a normes i expectatives.

Un sistema híbrid és, quasi per definició, complicat. El context actual no ajuda: si tu estàs atabalat, imagina’t en quina situació es troben els teus alumnes. Per tant, és molt important que els expliquis bé com funcionarà la classe: tant als que són a l’aula, com els que són a casa. Cal que els quedi clar què s’espera d’ells i com poden participar.

 

Crea vídeos prèviament per explicar-te.

I no només per plantejar el funcionament de les classes híbrides, sinó per oferir-los instruccions curtes i precises sobre cada una de les activitats que posareu en marxa. Pots afegir-hi aquestes mateixes instruccions per escrit.

 

Demana ajuda als teus alumnes.

Una bona manera d’alleujar una part del pes de les classes híbrides és demanar ajuda als alumnes que van més avançats, perquè responguin els dubtes al grup (sigui el presencial o el virtual) mentre tu t’encarregues de l’altre. 

 

Ajusta bé els temps i sigues puntual.

Comença per la benvinguda i les explicacions corresponents a l’activitat del dia. A continuació, pots reservar una segona franja per a ajudar als alumnes de l’aula i una tercera, pels que són a casa. El tancament de l’activitat serà participatiu per a tots. 

06 1 2 1 - Educació híbrida, és el model del futur?

Eines i recursos per aprendre sobre el model educatiu híbrid

Hi ha molts recursos formatius que us poden ajudar a treballar de gust i amb eficàcia en espais híbrids, on es combina la formació presencial amb la virtual. Per començar, us pot ajudar i molt, l’informe publicat per la Fundació Bofill: Com impulsar la transformació digital de l’escola, on trobareu informació acurada sobre digitalització i transformació educativa, personalització de l’educació i dels entorns d’aprenenentatge, disseny d’experiències d’aprenentatge, seguiment, avaluació i tutorització i, per descomptat, benestar, seguretat i acompanyament a famílies. 

 

A més a més, us recomanem recuperar la jornada organitzada per la Fundació Boffill a la Nau Bostik, on experts, docents i equips directius van abordar els principals reptes de la transformació digital a les escoles. 

 

A través d’aquests recursos sereu capaços d’introduïr-vos en el model i, més enllà de les eines tecnològiques, us trobareu de ple en el camí de dotar-les de sentit pedagògic, que és el veritable repte. I nosaltres, aquí, en seguirem parlant.  

Comentaris: