SomDocents

Com explicar el Nadal als nens i nenes?

Desembre és un mes molt especial per a tots, és un mes ple de celebracions. La gent està plena d’alegria i de felicitat, especialment els nens i les nenes. És una de les seves èpoques de l’any preferides perquè estan de vacances, reben regals, poden jugar, es reuneixen amb tota la família… Però sovint no saben o no acaben d’entendre el perquè de totes aquestes celebracions, l’arbre de Nadal, el pessebre, els llums als carrers i altres tradicions d’aquesta època de l’any.

Per això hem preparat aquest article, perquè a part de les coses que els expliquen a casa, és important que a l’escola dediquem algunes activitats perquè acabin d’interioritzar tots els conceptes. Podeu aprofitar per fer algunes activitats especials perquè els sigui més amè i ho entenguin millor.


sd tips nadal nens - Com explicar el Nadal als nens i nenes?

Què se celebra per Nadal?

En aquestes dates se celebren dos esdeveniments importants, amb dos orígens diferents.

D’origen històric se celebra el Solstici d’hivern, en honor al Déu del sol. Cada cultura li ha donat un nom. Per exemple, els romans li diuen Apol·lo, els grecs Helios, els egipcis Horus…

D’origen religiós, com molt bé sabeu, es commemora el naixement de Jesús. Nadal vol dir Nativitat, per tant celebrem el naixement de Crist a Betlem. Jesús és el fill de la Mare de Déu i Sant Josep, amb tot això es vol enviar un missatge de pau, amor, unió i esperança.

Maria era una dona que estimava molt a Déu, vivia a Natzaret i estava enamorada d’en Josep, que era fuster, els dos es volien casar. Un àngel va dir que Maria tindria un fill que es diria Jesús i que seria el fill de Déu, però per donar a llum havien d’anar a Betlem. Com que Maria era tan creient, van decidir anar-hi.

Tots dos esdeveniments són molt importants, per això se celebren cada any.

Per què se celebra el Nadal el dia 25 de desembre?

Tot i que es creu que la veritable data del naixement de Jesús és a l’abril o al maig, es va triar el dia 25 de desembre per celebrar-ho perquè és una data especial tant pel seu origen històric com cultural.

Van ser els romans els que van començar a celebrar el 25 de desembre el solstici d’hivern, pel naixement del Déu Apol·lo. En el transcurs d’aquestes celebracions arribaven fins i tot a paralitzar les guerres i les activitats comercials per intercanviar-se regals, inclús  alliberaven alguns esclaus.

Llavors, per què els cristians van començar a celebrar-ho el mateix dia? La resposta és molt senzilla, els cristians volien que els romans es convertissin al cristianisme de la forma més fàcil possible i sense que haguessin d’abandonar els seus costums. Per aquesta raó, van començar a celebrar-ho el mateix dia que ells.

Per Nadal se celebra…

Celebrem el naixement de Jesús, recordem que necessitem estimar-nos per sobre de tot, de qualsevol circumstància i romandre units. Tal com van fer la Mare de Déu i Sant Josep, que malgrat les seves dificultats, no es van separar.

Donem les gràcies a Déu per tot el que ens ha donat durant l’any i el que ens donarà el següent que està per arribar. Per això ens reunim la Nit de Nadal i el dia de Nadal, per menjar en família, donar-nos regals i celebrar junts tot això. És l’excusa perfecta per passar temps en família, recordar els valors d’humilitat, amor i solidaritat i mantenir-se units.

També enviem regals i targetes nadalenques a aquelles persones que ens importen, però que no estan a prop per celebrar-ho amb nosaltres.

El pessebre i els Reis Mags

El pessebre és la representació amb figures del lloc on va néixer Jesús. Es diu que va ser en un graner de camí a Betlem, envoltats de palla i animals. Per això solem trobar aquest tipus de figures en els pessebres.

Fins allà es van desplaçar els Reis Mags per a donar-li regals. Per això als nens avui dia també se’ls fa regals. És una mica més tard (6 de gener) perquè es calcula que és quan van arribar els Reis fins a Betlem, ja que van haver de desplaçar-se en camell, guiats per una estrella des d’Orient.

Per contagiar-nos tots d’aquest esperit nadalenc decorem les cases i els carrers amb estrelles, llums i altres decoracions. I per ajudar als Reis Mags a trobar el camí. 

Podeu pensar alguna activitat (llegir un llibre o fer una representació) perquè els nens aprenguin aquests valors i acabin d’entendre què celebrem i per què.

Comentaris: