SomDocents

Com explicar conflictes bèl·lics als infants?

Com expliquem els conflictes bèl·lics als infants?

SD conflictes belics - Com explicar conflictes bèl·lics als infants?

Article de la Cecília Hill.

Aquest matí ens hem despertat sacsejades per una notícia que intuíem possible, però que mai ens hagués agradat que es produís. El president de Rússia, Vladimir Putin, acaba d’anunciar una operació militar a la regió del Donbass, a Ucraïna. Les primeres explosions ja s’han deixat sentir a diferents ciutats i les tropes russes han desembarcat a Odessa. Ressonen fins aquí paraules que ens resulten doloroses: bombardejos, artilleria, frontera, operació militar, míssils… 

 

I els infants s’han començat a fer preguntes. És normal que les plantegin. Què vol dir que ha esclatat la guerra? Es moriran les persones? Arribarà la guerra fins aquí? Vosaltres qui voleu que guanyi? Qui són els dolents? 

Aquests mateixos dubtes arribaran a l’escola, de manera que potser caldrà explicar als infants què són els conflictes bèl·lics. Per això us volem proposar tot un seguit de recomanacions literàries que us poden ajudar.

Què és la guerra?

A vegades hi ha conceptes que ens semblen tan bàsics, que no ens parem a definir-los ni a parlar-ne. Si un infant us pregunta què és la guerra, quina seria la vostra resposta? De seguida que els nens i nenes que tenim a prop ens han preguntat sobre la guerra, hem rescatat de la nostra biblioteca un àlbum que ens sembla imprescindible. Perquè lamentablement, les guerres han existit sempre: i hi ha llibres que en parlen. 

Què és la guerra (Bang Ediciones, 2018) és un àlbum il·lustrat d’Eduard Altarriba, que recomanaríem tant a infants com a adults, que descriu de manera sintètica què és la guerra, els seus mecanismes, causes, efectes i conseqüències. Aquesta obra és or per a qualsevol equip docent que vulgui explicar als seus alumnes els conflictes bèl·lics. 

En aquest sentit, ens sembla fonamental abordar, com a mínim, aquests temes relacionats amb els conflictes bèl·lics: 

 

  • Què és un conflicte 
  • Qui és qui en els conflictes 
  • Poder, negoci i armament 
  • Les guerres a la història
  • Conseqüències d’una guerra

 

A Què és la guerra també s’expliquen conceptes com cop d’estat, rebel·lió, guerra civil, guerrilles, terrorisme i es resumeixen alguns conflictes, com la Segona Guerra Mundial, la Guerra Freda, un informe sobre Corea del Nord i s’inclou un dossier especial que parla sobre la Guerra de Síria, al nostre Mediterrani. 

Conseqüències d’una guerra

En el llibre d’Altarriba hi ha una doble pàgina que us hem mencionat en l’anterior apartat, però que ens sembla capital a l’hora d’explicar la guerra als infants. Les guerres tenen conseqüències i són la seva pitjor cara.

 

Perquè els alumnes entenguin que són els conflictes bèl·lics, cal que coneguin quines són les conseqüències d’aquests. Els anys que venen després del final d’un conflicte armat són períodes de moltes dificultats, econòmiques i personals. La pèrdua de vides humanes, els traumes psicològics, la desaparició de l’entorn social, la destrucció, la fam i el col·lapse generalitzat fan que la reconstrucció sigui molt complicada.

Què és la pau?

Per arribar a la pau cal trobar-ne el camí. Però, sobretot, voler-ho. La proposta d’Altarriba té diferents encaixos i complexitats, de manera que haurem d’adaptar la informació que ens proporciona segons l’edat i la maduresa dels alumnes.

Més enllà d’aquests conceptes, caldrà que a l’aula reflexionem sobre la pau i la gestió de conflictes, per contribuir i posar el nostre granet de sorra a construir generacions de persones empàtiques, justes i crítiques amb el sistema i la desraó dels conflictes bèl·lics.

Us recomanem cinc obres que us ajudaran a inspirar aquestes reflexions sobre la pau en els infants: 

Recomanacions literàries de suport per entendre els conflictes

En Flon Flon i la Museta, Elzbieta (Cruïlla) 

Et diríem que En Flon Flon i la Museta, Elzbieta (Cruïlla) hauria de ser un llibre de capçalera, per la bellesa de les seves il·lustracions malgrat la cruesa de la història. 

Els nens no volen la guerra, Éric Battut (Juventud)

Quan ens parem a pensar per què esclata un conflicte, no podem evitar-ho: oi que són absurdes, les guerres? Aquesta és la llavor d’Els nens no volen la guerra, Éric Battut (Juventud)

Mexique: el nombre del barco, María José Ferrada i Ana Penyas (Libros del Zorro Rojo)

És una obra molt delicada, que ens parla sobre un conflicte i un fet real, viscut al nostre país: la guerra civil. Mexique: el nombre del barco és un llibre sobre la guerra per a infants a partir de cinc anys.

Per què?, de Nikolai Popov (Kalandraka)

Què ha de passar perquè esclati un conflicte? Per què?, de Nikolai Popov evoca novament l’absurd dels conflictes i les nefastes conseqüències que aquests tenen sobre la vida.

Emigrantes, de Shaun Tan (Barbara Fiore Editora)

Marxar de la casa pròpia per obligació, per sobreviure. I fer-ho a contracor, amb la família o en solitari. Emigrantes de Shaun Tan és un àlbum il·lustrat, molt colpidor, per a l’etapa de secundària. 

Comentaris: