SomDocents

Com aplicar el Mindfulness a l’aula

SD_blog_Com_aplicar_el_mindfulness_a_laula

Per a què serveix? Com començo?

El Mindfulness com a tal, a més d’oferir-nos grans beneficis a nivell personal i social, també és un gran aliat del procés d’ensenyament-aprenentatge tant pels docents com per l’alumnat.

 

A més de reduir el desgast professional i permetre’ns gaudir més de l’aquí i l’ara, també millora l’atenció, ja que és un entrenament i això implica una millora de la concentració, la memòria i el rendiment.

 

Per altra banda, facilita la gestió emocional i la regulació del sistema nerviós, característica que el fa especialment útil, no únicament perquè els infants estiguin preparats per aprendre, sinó perquè el clima de l’aula sigui agradable i que en moments d’estrès, alteració, discussió o agitació emocional, tinguin més habilitats i eines per resoldre problemes, buscar solucions i tornar a la calma de manera automàtica. A la vegada també augmenta les nostres defenses, la creativitat i l’autoestima positiva i, en general, afavoreix el desenvolupament de la intel·ligència emocional i millora les relacions interpersonals.

 

Tot plegat és un procés d’entrenament de l’atenció; un cicle que sempre es repeteix. Quan practiquem, podem posar atenció a consciència a allò que escollim (depenent del moment, preferències o la intenció que tinguem). Després, la nostra ment generarà de forma natural i habitual, pensaments que ens distreuen, però quan ens adonem, podrem reconduir novament la nostra atenció allà on teníem el focus posat i amb una actitud amable, pacient i respectuosa.

imagen02 4 copia 1 - Com aplicar el Mindfulness a l'aula

 

Una vegada posat en marxa el nostre propi procés, comencem a prendre major consciència de com som, com funciona la nostra ment i les emocions, què situacions activen processos automàtics i apresos. També entenem com això condiciona la nostra forma d’actuar i relacionar-nos amb les persones que ens envolten, però també amb situacions i experiències que vivim.

 

Només així, sent coneixedors i coneixedores d’aquest procés, podem passar a acceptar-nos i a estimar-nos. A més ens permetrà gestionar les nostres emocions, pensaments i accions d’una manera més conscient i efectiva, d’acord amb els nostres valors i principis i canviar allò que no ens faci sentir bé. Això farà que inevitablement la nostra connexió amb nosaltres mateixos/as i amb el nostre entorn sigui major i millor.

Carl Jung deia que "Fins que l'inconscient no sigui conscient, el subconscient continuarà dirigint la teva vida i tu l'anomenaràs destí".

Tenint-ho en compte, podem començar el nostre procés d’ensenyament del Mindfulness a l’aula centrant-nos en l’autoconeixement mitjançant activitats i recursos que ens apropin a allò que desitgem.

 

Així doncs, ensenyarem a desenvolupar consciència emocional: una de les competències emocionals del model d’Intel·ligència Emocional (IE) de Rafael Bisquerra. Hem d’ensenyar a l’alumnat com és i com funciona la ment; més concretament el cervell en acció i, en general, com sentim corporalment tots aquests processos.

 

És necessari explicar que l’experiència pot variar per a cadascú de nosaltres, però que sigui com sigui, està bé sentir-ho i aprendre a escoltar-nos per conèixer-nos. Aquest és el primer pas per desplegar una consciència plena.

Dedicar temps a ensenyar sobre autoconeixement, els permet entendre de què està fet l’ésser humà i com funcionen els seus pensaments, sentiments i actes. D’aquesta manera, més endavant, els podrem ensenyar a mantenir l’equilibri entre sentir, pensar i fer.

 

Atendre totes les dimensions de l’ésser humà és l’única forma d’oferir una educació integral real. La seva importància radica en el fet que tots aquests elements constitueixen a la persona i, juntament amb les seves accions repetides en el temps, formen el seu caràcter i personalitat, la manera de relacionar-se amb la resta, la idea que tenen de si mateixos/as, etcètera.

Com començar a l'aula?

Per acompanyar-vos a l’aula, us proposo que independentment del que vulgueu treballar, tingueu en compte que per introduir el Mindfulness, primer haurem d’explicar què és, en què consisteix i per què és tan important i beneficiós.

Haurem de començar amb sessions més «formals» si volem que ho vagin integrant progressivament en el seu dia a dia, adaptant les sessions als seus interessos i necessitats prenent una postura d’acompanyament, comprensió i paciència.

A més, és important tenir en compte que no podem obligar-los a participar, sinó oferir pràctiques voluntàries perquè siguin atractives, còmodes, flexibles i motivadores i que s’animin a provar. Generalment, i tot i que la majoria s’animen a provar i a participar, hi ha la possibilitat que algun/a alumne no vulgui. En aquest cas, amb el temps i escoltant les reflexions i sensacions dels companys i companyes, s’acaben animant.

És fonamental transmetre que no hi ha forma correcta o incorrecte de practicar i que per a cadascú pot ser una experiència diferent.

Posada en pràctica

Amb relació al coneixement del cos mitjançant l’atenció plena (Mindfulness), caracteritzada per tenir una actitud compassiva, de no judici i d’acceptació, podem dur a terme activitats a classe com «Sabates enganxades a terra«, convidant a l’alumnat a imaginar que tenen cola màgica als peus i que no poden separar-los del terra passi el que passi.

 

Podeu acompanyar l’activitat amb música i oferir les següents indicacions:

 

  • Mou tot el cos molt ràpid, sacsejant tot el puguis els músculs
  • Deixa tot el cos quiet i observa les sensacions en el teu cos: Com sents les mans? I els dits? Pots sentir el batec del teu cor? En quines zones?
  • Ara mou lentament tot el cos a la vegada
  • Intenta moure només els genolls i els canells
  • Ara només movem les espatlles
  • Puja i baixa les celles. Es mou alguna altra zona de la cara encara que no vulguis?

 

Pots alternar moviments amb música i oferir directrius.
Per exemple: Quan soni X, mou X part del cos.

imagen015 1 copia - Com aplicar el Mindfulness a l'aula

Una vegada ateses totes i cadascuna de les parts del cos i per afavorir la comprensió, podem fer un pot de la calma, que els permetrà entendre visualment que tot està relacionat i interconnectat. Per crear-lo necessitareu:

 

  • Un pot de plàstic: A ser possible amb tap de rosca i quan l’acabeu el podeu tapar amb un tap de silicona, però aneu amb compte amb la silicona calenta, ja que si el plàstic és de mala qualitat, es desfà. 
  • Aigua tèbia: És important que sigui tèbia, perquè si no es desfà i es barreja amb la cola.
  • Cola amb purpurina que podeu trobar a les botigues o llibreries. 

 

Per concloure, et convido a passar-te per aquest post del meu perfil d’Instagram. Amb les pràctiques exposes, tindreu oportunitats meravelloses per parlar sobre el silenci i el soroll intern o extern. Així podreu fer esment i facilitar la comprensió i la importància de mantenir un clima de calma i benestar dins i fora de l’aula i dins i fora del cos.

Alba López (@rincondelacalma)

Alba López (@rincondelacalma)

Mestre d'Educació Infantil, Primària i Anglès. Especialitzada en Intel·ligència emocional, educació emocional, educació del caràcter, Mindfulness i meditació. Docent compromesa, facilitadora d'eines pel benestar d'Educació i en constant formació.

Comentaris: