SomDocents

Aplicació de l’Educació Visual i Plàstica: eines innovadores per a les aules

sd aplicacio educacio visual plastica eines innovadores per a les aules - Aplicació de l'Educació Visual i Plàstica: eines innovadores per a les aules

Pintures, paper, llapis, cola, tisores… Són només alguns del gran ventall d’eines i materials que solem tenir a l’aula d’Educació Visual i Plàstica. No obstant això, la proliferació de les noves tecnologies ens ha dut a ampliar aquestes eines i a incorporar els ordinadors, el ratolí i les pantalles. 

Fruit d’aquesta evolució, alumnes i docents poden beneficiar-se de noves oportunitats, ampliar la quantitat de recursos i explorar noves tècniques. Avui t’oferim algunes eines innovadores per a les aules d’Educació Visual i Plàstica. T’apuntes a descobrir-les? A continuació, una petita aproximació. 

La visualització de la producció artística 

Qualsevol suport tecnològic pot ser vàlid per a la visualització de produccions artístiques. Aquests recursos ja estaven disponibles abans, però en temps de confinament, ens hem trobat amb tot un seguit d’oferiments culturals en línia. Perquè sí, les pantalles són un recurs fantàstic per a la descoberta, la investigació i la contemplació de nombroses obres d’art. 

Molts museus ofereixen als seus visitants virtuals la possibilitat de mirar tota mena de produccions artístiques a distància i de fer-ho a través d’imatges d’altíssima qualitat. Així, tenim a l’abast pintura, escultura, fotografia i cinema en les quals no podríem aprofundir tant ni estant davant d’aquestes, físicament al museu. Al nostre país, tenim ocasió de visitar el Museo del Prado, el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu Guggenheim Bilbao, etcètera.

En l’àmbit internacional, també podem fer viatges a París, Amsterdam, Londres o Nova York per contemplar, de l’aula estant, les més grans obres d’art que ha donat la humanitat. Una altra eina interessant és Google Arts & Culture, un espai meravellós en digital que recorre l’art i la cultura de tots els països del món i que ens ofereix un munt d’activitats per crear, experimentar i descobrir infinitat d’obres i artistes. Hi ha la possibilitat de descarregar obres cedides pels diferents museus del món en una qualitat altíssima i propostes d’activitats per fer casa o a l’aula. 

Noves eines, noves capacitats 

La tecnologia posa a la nostra disposició un bon munt d’eines per complementar les tradicionals en el procés de creació artística. No cal dir que programes com Photoshop, Kira o Corel són de gran ajuda i suport per als processos creatius en format digital. Fins i tot per fer animació. També ho són, evidentment, tots aquells perifèrics com tauletes o llapis, que poden resultar imprescindibles per als professionals. No en va, els ajuden a guanyar rapidesa, agilitat i qualitat en les seves creacions. 

Comptar amb alguns d’aquests recursos a l’aula pot contribuir a l’adquisició de noves competències per part dels alumnes, que després poden aprofitar en altres àrees. 

Recursos disponibles online

La confluència entre l’Educació Visual i Plàstica i les noves tecnologies és una realitat de la qual docents i alumnes en són prou conscients. Tant és així, que a la xarxa hi podem trobar un bon nombre de recursos per aprofitar. Aquí en teniu uns quants: 

Educacionplastica.net. Un espai on alumnes i docents poden compartir experiència i coneixements en l’àrea d’Educació Visual i Plàstica. 

Plas-TIC. Un projecte de l’Institut de Tecnologies Educatives del Ministeri d’Educació per a l’estimulació de l’expressió plàstica. Per a alumnes de Secundària i Batxillerat. 

Espiral Cromàtica. És una de les eines més interessants que hem trobat: una biblioteca des d’on explorar continguts relacionats amb l’Educació Visual i Plàstica. Així, trobem propostes que van des de l’Animació, el Cine i la TV, el Color i l’Observació fins a la Fotografia, el Dibuix Tècnic, el Dibuix Artístic, la Pintura o els Museus. També inclou recursos vinculats a les tècniques artístiques, portals educatius, conservació i restauració, entre molts altres. 

Proyecto Primartis. Un altre projecte educatiu que ens ha agradat molt és aquest, dirigit a alumnes, docents i famílies en general. Està organitzat a través d’unitats didàctiques, segons el nivell educatiu.  

Temps per crear, imaginar i reflexionar 

Com heu vist, la quantitat de recursos que tenim al nostre abast és immensa. Cal, però, posar de la nostra part perquè aquesta quantitat d’informació sigui gestionada d’una manera tranquil·la i raonada per part d’alumnes i docents.

Tenim a les nostres mans el trobar les eines, posar-les a disposició dels nostres alumnes perquè, a més de consumir informació, aprenguin a reflexionar, imaginar i donar llum als processos creatius. Aprofitem aquestes eines innovadores per a nodrir-nos, treballar la capacitat crítica i estètica dels nens i continuar fomentant la seva curiositat, motor de tots els processos creatius.