SomDocents

Activitats al voltant de la musicoteràpia

SomDocents

Les experiències innovadores a l’aula sempre són benvingudes. Cada vegada més comuna, la musicoteràpia és una tècnica innovadora que es pot aplicar en moltes etapes, però que és molt interessant per a educació infantil i primària. La musicoteràpia és una disciplina que serveix per obrir nous canals de comunicació en l’ésser humà i que produeix, sense cap dubte, efectes terapèutics i de rehabilitació en el mateix. L’aplicació de la musicoteràpia a l’aula és perfecta per tal d’oferir als infants un moment de distensió i connexió amb l’art per rebaixar els nivells d’ansietat i ajudar-los a concentrar-se en les diferents àrees.

L’ambientació i l’estructura

Un dels objectius de les sessions de musicoteràpia és el d’oferir als nens un ambient còmode i acollidor, on reconegui tot allò que succeirà. Per aquest motiu, és important incloure una cançó de benvinguda i de comiat o de recollida. No cal dir que l’espai ha d’estar degudament condicionat, ordenat i ha de ser còmode.

Activitats que podeu dur a terme

Les activitats que fareu a classe s’adaptaran al nivell dels alumnes i com no, al seu desenvolupament intel·lectual i lingüístic. Podeu adaptar, doncs, aquestes activitats:

  • Cantem. Són una font fantàstica per a l’aprenentatge de vocabulari.
  • Fem una audició. És molt útil per a la relaxació, per reconèixer sons i treballar l’atenció.
  • Improvisem. Cal acotar aquesta activitat dins d’uns límits, però l’alumne pot cantar i tocar un instrument lliurement. Fomenta l’expressió i la creativitat.
  • Juguem i viatgem. Sovint tenen un objectiu central, com ara un instrument, un protagonista o una acció musical sobre els quals cal aconseguir un objectiu. Per altra banda, els viatges són una eina perfecta per a recòrrer el món a través de la música: gaudir de paisatges increïbles i conèixer personatges d’indrets llunyans.
  • Componguem cançons. Es tracta d’una altra activitat creativa, on els alumnes poden inventar-se lletres per melodies conegudes o fins i tot crear les seves pròpies cançons.

A la música li són reconeguts diversos efectes bioquímics, fisiològics, psicològics, socials i espirituals beneficiosos. D’aquí que l’aplicació de la musicoteràpia a l’aula sigui una eina més per enfortir i desenvolupar la capacitat dels nostres alumnes, així com per detectar precoçment qualsevol anomalia en el seu desenvolupament.

I tu, apliques la musicoteràpia a l’aula?

Comentaris: