SomDocents

7 curiositats sobre els museus

Els museus tenen una funció molt important per a la societat: guardar, conservar i exposar l’art, el coneixement i la cultura. Quan pensem en un museu, acostumem a imaginar un espai gran i ple de quadres o escultures, però… avui estem disposats a explicar-te 7 curiositats sobre els museus que et deixaran bocabadat.  

La xocolata (nyam!) en un museu

Tots sabem que el que acostumem a trobar als museus són quadres i escultures. Però, els museus poden ser de moltes altres coses, fins i tot d’elements comestibles. Hi ha molts museus de la xocolata arreu i en aquests, a més de conèixer el procés de l’elaboració d’aquesta delícia des del seu origen, el cacau, també pots olorar-la i evidentment degustar-la. Pots visitar el Museu de la Xocolata de Barcelona o fer un volt per Agramunt, on també tens un Museu del Torró i la Xocolata.

Amb lupa: microminiatures

Què et semblaria veure peces d’art, però en miniatura? A prop de casa en trobaràs uns quants exemples. Al museu de microminiatures de Guadalest (Alacant) hi pots trobar Las Meninas de Velázquez pintades en un gra de panís, un autorretrat del mateix Velázquez pintat sobre una mosca o El judici de Paris sobre un botó de nacre.

Un museu a cel obert

A vegades no cal tancar-se entre quatre parets per veure meravelles. De fet, la natura és tot un món per contemplar. Arribar en alguns d’aquests espais naturals pot ser una mica complicat, però és cert que les vistes després valen la pena. Com per exemple la de El Bosque Tallado de El Bolsón, a la Patagònia, on natura i art es donen la mà.

Els plàtans també tenen el seu museu

A l’hora de pensar en museus no hi ha límits i menys si ens trobem a Canàries. El Museu del Plàtan es troba a la localitat de Tazacorte i allí s’explica tot sobre aquesta fruita. Però això no et sorprendrà quan sàpigues que existeix el Museu del Ramen (la sopa de fideus) de Yokohama, el Museu de la Patata Fregida de Bruges, el Museu del Gelat de Bolonya, el Museu Nacional de la Mostassa de Middleton, el Museu del Formatge d’Amsterdam o el Museu de la Pizza de Filadèlfia. Quin d’aquests t’agradaria més visitar?

Un museu per olorar

Si alguna cosa aconsegueixen els museus és delectar els nostres sentits. També el de l’olfacte, perquè existeixen museus dedicats al perfum. Sense anar més lluny, a Barcelona en trobaràs un. Tot i que aquí no podràs olorar gaire: en aquest museu privat s’exposen recipients egipcis, grecs, etruscs, romans, àrabs i d’altres cultures antigues. A Andorra n’hi ha un altre en el qual podràs descobrir aromes d’allò més curioses. I com no podia ser d’una altra manera, també en trobaràs un a París.

El pipí fet art

T’hem parlat de museus curiosos, però aquest segurament s’hauria d’endur el primer premi. És el Museu de l’Orinal de Ciudad Rodrigo (Salamanca), on s’exposen 1.320 peces d’orinal, totes diferents: d’home, de dona, de viatge, nous, usats… de diferents èpoques, des del segle XIII al XX. I per si no n’hi hagués prou, aquest mateix museu conté una secció especial d’escopidores. Més escatològic, impossible.

L’art del grafiti i la pintura mural

Ja hem vist que també hi ha museus a l’aire lliure. El petit poble de Penelles (Lleida) s’ha guanyat un lloc en el mapa per comptar amb més de cent grafitis i pintures murals en les parets de les seves cases. Una delícia de museu pictòric a l’aire lliure!

somdocents-7-curiositats-dels-museus

Comentaris: