SomDocents

5 apps per fomentar l’autonomia

sd apps per treballar lautonomia personal - 5 apps per fomentar l'autonomia

Fomentar el desenvolupament de l’autonomia personal és un objectiu importantíssim en l’etapa d’Educació Infantil, és a dir, dels 3 als 6 anys. Els infants autònoms són capaços de fer sols activitats que han de fer els nens de la seva edat i en el seu entorn sociocultural. 

Els infants que no són autònoms, doncs, són dependents i necessiten ajuda per a moltes tasques quotidianes, tant a l’escola com a casa. Encara que en l’entorn educatiu aquestes mancances es fan més evidents. Progressar en els hàbits de l’autonomia personal contribueix al seu desenvolupament com a individus, però també en el ritme d’aprenentatge i en les seves relacions i interaccions socials.

I quins són aquests hàbits tan importants? 

L’infant pot ser autònom en totes aquelles tasques i hàbits que no li suposin cap perill. Així, i segons l’àrea, poden ser: el vestit (triar la roba, posar i treure pantalons, mitjons, abrics, cremalleres, botons…), la higiene (control d’esfínters, rentar-se les mans, les dents…), menjar (menjar sol, utilitzar estris i coberts…) i viure en societat (saludar, donar les gràcies, demanar si us plau, ordenar…). 

Fomentar l’autonomia és un camí llarg. Un viatge pel qual cal ajudar-se amb molta paciència i amb la voluntat d’acompanyar-los fins a aconseguir que cada cop ens necessitin menys, a pares, mares i docents, per fer allò que de grans tots sabem fer: vestir-nos, menjar, caminar, rentar-nos les dents, dutxar-nos o travessar el carrer amb precaució. 

Per ajudar-vos en aquesta comesa, hem seleccionat una sèrie d’apps que serveixen per fomentar l’autonomia. En cap cas substitueixen l’acompanyament de l’adult, pero molts cops us poden resultar útils per treballar hàbits determinats. Tant de bo les pugueu aprofitar!

Daily Tasks 

Daily Tasks és una app que serveix per entrenar les habilitats motrius fines dels nens, així com la seva capacitat de concentració. Aquells que l’han dissenyat ho han fet amb la voluntat d’encaixar amb les necessitats d’infants amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista). No obstant això, l’app també pot resultar interessant per treballar amb petits que tinguin dificultats per concentrar-se. És la història de les tasques diàries, interactiva i atractiva, per aprendre quan cal tenir cura de la nostra higiene.

Descarrega per a iOS i Android

Respira, pensa i actua (Sesame Street) 

Els personatges del llegendari Barri Sèsam ens acompanyen en aquesta app, el títol de la qual ja n’evidencia els objectius. Es tracta d’una eina que serveix per entrenar la capacitat de conviure amb els altres i resoldre problemes quotidians. Mitjançant el mantra “Respira, pensa, actua”, els infants aniran adquirint vocabulari emocional, estratègies i capacitat per fer front als petits entrebancs de cada dia amb certesa, seguretat i empatia. Calma… i a jugar! 

Descarrega per a iOS i Android

José Aprende 

Vet aquí un joc ben desenvolupat. José és el protagonista d’una aventura que guia a infants, escoles i família en l’aprenentatge de l’autocuidatge, les rutines i les emocions. Lògicament, es tracten temes com la higiene personal, els àpats i les relacions amb els altres. Compta amb un munt de pictogrames tàctils, il·lustracions interactives i un conte que fa de fil conductor. Ens agrada perquè és una app senzilla, però súper útil. 

Descarrega per a iOS i Android

iSeqüències

iSeqüències és una aplicació d’aprenentatge per a nens desenvolupada per Fundación Planeta Imaginario. Es basa en un total de 100 seqüències. Els protagonistes són sis personatges que van apareixent en seqüències, mitjançant les quals es treballen hàbits d’autonomia, com rentar-se les mans, les dents, vestir-se o anar a dormir. Llàstima que només estigui disponible per a iOS. 

Descarrega per a iOS

Bona nit, Caillou! 

Si bé és molt important deixar estar les pantalles en les hores prèvies a anar a dormir, aquesta app ens pot ajudar en altres moments del dia. Compta amb 20 activitats diferents per ajudar als infants a interioritzar les rutines d’abans d’anar a dormir: rentar-se les dents, caçar estrelles, comptar ovelles, etcètera. La narració és a càrrec d’un personatge entranyable: Caillou i hi ha diferents jocs, com ara trencaclosques, activitats tàctils, cançons…

Descarrega per a iOS i Android