Docent, gaudeix de l’estiu!

No ha estat un curs fàcil, en absolut. La pandèmia per la COVID-19 ens ha posat (i ens continua posant) tots a prova. El curs va finalitzar sobtadament el  13 de març i ara, quatre mesos després, tenim poques certeses sobre la taula. De fet, encara no sabem (ni podem imaginar-ho) com començarà el curs escolar 2020/21. 

Les ordres són poc clares i la pressió que els docents han rebut ha estat majúscula. Per una banda, un munt de directrius poc clares des de dalt. Per l’altra, la intensitat d’un curs gens normal, on els infants i les famílies han patit força.

I a tot això cal sumar-hi, és clar, la situació personal de cadascú. Si per la majoria no ha estat senzill, què hem de dir de les persones que han patit la COVID-19 en la seva pròpia pell o en la dels seus familiars? 

Però l’estiu ha arribat puntualment. I l’estiu és per descansar, gaudir en família o anar en algun lloc de vacances. Aquest any, però, tot serà una mica diferent. Sigui com sigui, no hem de perdre ni les il·lusions ni l’horitzó i agafar-nos amb calma les setmanes que tenim per endavant, tot sabent que tenim dret a gaudir de l’estiu. 

Per tot això, docents, us proposem unes quantes activitats que no us podeu deixar perdre. Perquè, ara més que mai, us ho mereixeu. 

1. Retroba’t amb els petits plaers. Aquest any promet ser molt diferent. Moltes persones sortiran de casa i veuran complert el somni d’anar a un lloc que els agrada, però moltes altres ja han decidit ajornar les vacances fora de casa. Aprofita per reviure els petits plaers de l’estiu, encara que sigui des de la teva llar. Surt al balcó o a la terrassa per menjar-te un gelat, observa les estrelles, visita el mercat del teu poble, observa la sortida (i la posta) de sol, regala’t allò de no fer res… 

2. (Re)descobreix el país. Potser no podrem fer un gran viatge, però mira-ho pel costat positiu. Per fi tens l’oportunitat de conèixer de prop el teu país. Aprofita ara per organitzar aquella sortida que sempre has volgut fer i per la qual mai no has tingut temps, encara que sigui al costat de casa. T’adonaràs que estàs rodejat d’un munt de llocs bells. 

3. Inventa una festa.  Ara per ara no podem celebrar grans festes, però sí que podem celebrar grans coses. Com ara que estem junts, que l’hort ens està donant unes tomaques boníssimes o que ens agrada l’estiu més que cap època de l’any. Qualsevol raó pot ser bona per celebrar, encara que sigui a casa. 

4. Mira i remira la natura. Aquesta primavera no l’hem viscut. Sortir ara a contemplar els paisatges d’estiu i la natura, a voltes tan salvatge i rebel, és una experiència que cal viure. Observa i sent els poderosos efectes del seu bàlsam en calma i en totes les tonalitats del groc.

5. Llegeix (molt). És una recomanació que no pot faltar en una llista de recomanacions per gaudir de l’estiu. Però aquest any, més que mai, l’estiu és el millor moment per viatjar sense sortir de l’hamaca. Tria els teus temes i autors preferits: viuràs mil històries que et compensaran. 

6. Forma’t a distància. Tu també ets dels que no poden parar? Si és així, descansa una mica… però també forma’t! Aquestes setmanes són perfectes per participar en cursos d’estiu a distància. Nosaltres tornarem a SomDocents a partir del 2 de setembre. 

7. Organitza una nit astronòmica. Com cada any, per Sant Llorenç, als voltants del 10 d’agost, s’espera la magnífica pluja de Perseids. Regala’t el plaer de contemplar els estels de cara al cel. Quasi totes les nits d’estiu són perfectes per somiar sota la lluna. 

8. Cuina d’estiu. Si per a tu cuinar és un moment de màgia i tranquil·litat, aprofita-ho. Segur que durant el confinament també t’has fet un gran xef. Què tal si ho proves ara amb les receptes d’estiu?

9. Relaxa’t. A vegades ve de gust, senzillament no fer res. Recordes l’última vegada que et vas asseure al sofà per descansar? Tanca els ulls. Si ets actiu de mena, segur que et costa una mica. Però veuràs que el gest senzill de no exigir-te res et dóna la pau que tant enyores. O també te n’havies oblidat?

10. Expressa’t. No són poques les persones que durant tot aquest temps s’han volgut fer fortes. També els docents. Aprofita aquests dies d’estiu per obrir la teva ànima a nous camps d’expressió. Pinta, dibuixa, canta, balla i expressa tot el que et vas guardar dins. 

Calma, gaudeix i molt bon estiu! 

Comentaris:

A %d blogueros les gusta esto: