Aplicacions interactives per afavorir l’aprenentatge basat en projectes

D’un temps ençà, l’aprenentatge per projectes s’ha convertit en una de les metodologies preferides de molts docents i centres educatius. Centrar-se en un projecte d’investigació que integri diferents elements curriculars i que a més a més serveixi per combinar diverses eines i estratègies està resultant molt útil per a molts alumnes, famílies i docents. 

Doncs reconeixen com exitosa una opció que aporta als alumnes coneixement, però que a la vegada els entrena l’autonomia, la curiositat i la cooperació. Però, perquè tot funcioni en aquest engranatge de l’aprenentatge basat en projectes cal comptar amb diferents eines que serveixin per facilitar la feina. Que ajudin a l’organització, que siguin útils per assignar tasques i que, a més, resultin vàlides per aplicar els corresponents mecanismes d’avaluació. 

Els que ja heu pujat al tren de l’aprenentatge per projectes segurament podeu donar referències, enfocaments rics i punts de vista diversos, basats en la vostra experiència. Avui, aquí, volem centrar-nos en una eina molt útil en els temps que corren: les aplicacions. Hem fet una selecció d’apps molt interessants per aquells que vulguin començar a treballar per projectes en els seus centres educatius. Dóna-hi un cop d’ull, prova-les i explica’ns què tal! 

Google Classroom

Google Classroom s’ha convertit en un clàssic imprescindible per als dies de confinament, però el cert és que es tracta d’una eina que ja utilitzàvem molt abans. Funciona al més pur estil de Google, de manera que en l’estar acostumats a la majoria dels seus serveis, no tindrem ni el més mínim problema. 

Serveix per fer classes a distància, però, lògicament, també per formalitzar trobades virtuals i gestionar diferents tasques en equip, indispensable en l’aprenentatge basat en projectes. Aquesta cooperació es pot fer d’una manera àgil i des d’un mateix espai, de manera que compartir documentació per treballar serà d’allò més fàcil. 

El sistema integra tasques docents, que inclouen crear activitats, generar un calendari, interactuar amb els alumnes. I per descomptat, avaluar. 

Descarrega Google Classroom per a iOS i Android

Quizizz

I parlant d’avaluacions, què tal si intentem que els nostres alumnes siguin molt més autònoms per a reconèixer les seves pròpies tasques. Quizizz ens sembla una opció molt encertada, tant per a famílies com per a estudiants i docents. 

Es poden generar tests de matèries diferents, com ara matemàtiques, idiomes, ciències, geografia o història, a més de fer competicions en línia i aprofitar els qüestionaris preparats per altres docents a través de dues modalitats de joc. O individual o tota la classe en conjunt. 

Descarrega Quizizz per a iOS i Android

Trello 

Un altre recurs que també ens sembla fantàstic és Trello. Es tracta d’una altra app gratuïta, que ens resultarà especialment útil en termes organitzatius: una qüestió bàsica a l’hora de treballar per projectes. A través de Trello podrem crear tasques, assignar-les i organitzar, en definitiva, la feina de cada equip. Com pots imaginar, dins de l’aplicació es poden adjuntar documents (imatges, enllaços, vídeos) i el docent també té la possibilitat de crear informes, exercicis, etcètera.

Descarrega Trello per a iOS i Android 

Quire 

Continuem amb una altra app molt pràctica per organitzar la feina en equip i, concretament, per desplegar un munt d’idees. Quire és una app que ens ajudarà a fer brainstorming o pluja d’idees junts, en equip i en temps real. Inclou diverses opcions, tant per capturar idees i informació (a través de text o fotos), com per crear plans d’acció (dividits en petits i grans passos), compartir contingut amb la resta de membres de l’equip o rebre notificacions amb cada canvi realitzat. 

Descarrega Quire per a iOS i Android

Padlet 

L’última app que et volem recomanar si treballes per projectes és Padlet. A l’hora de posar-nos a la feina, aquesta és l’eina més idònia. Perquè serveix per crear murs amb plantejaments i idees, resoldre qualsevol problema i confeccionar pòsters entre tots, una opció molt útil, tant en la fase prèvia de treball i investigació com en la de presentació del resultat final. 

Descarrega Padlet per a iOS i Android

Comentaris: