SomDocents

Diabetis a l’escola

somdocents

La diabetis tipus 1 és una malaltia que, encara que avui no té cura, podem controlar-la amb: injeccions d’insulina, control del sucre a la sang, una forma de menjar saludable i equilibrada y exercici. És una malaltia autoimmune, en què es deixa de fabricar insulina pel pàncrees.

Diabetis a l'escola 01-B

La insulina és necessària pel nostre cos, utilitza la glucosa que procedeix dels aliments, actuant com una autèntica clau que permet el pas de la glucosa a l’interior de les cèl·lules. Sense insulina el nostre cos no pot sobreviure.

Aquest tipus de diabetis és una de les malalties cròniques més freqüents a l’edat pediàtrica pel que hi ha moltes possibilitats que cada docent tingui a la seva aula, al llarg de la seva vida professional, algun nen/a o adolescent amb diabetis.

 

La punció capil·lar

Diabetis a l'escola 02-BEls nens/es necessiten fer-se controls de sucre a la sang al llarg del dia i sempre abans de la ingesta de menjar, per això, alguns d’aquests controls haurà de fer-los durant l’horari escolar. Llavors, l’escola ha de facilitar la realització d’aquests controls.

Un control de sucre a la sang (GLUCEMIA) es realitza punxant el dit per obtenir una goteta de sang, sang que recollida a una tira especial és llegida per un mesurador de glucosa en uns pocs segons.

 

Les hipoglucèmies o “baixades de sucre”

somdocents

Els nens/es amb nivells de sucre baixos, poden estar adormits, suats, pàl·lids, irritables, marejats, amb gana…

El nivell de sucre baix s’ha de tractar immediatament donant aliments amb sucre com: suc, aigua amb sucre, pastilles de glucosa.

No hem de donar llaminadures per corregir hipoglucèmies.

Si sospiten que el nen/a està baix de sucre no l’hem de deixar sol.

 

Normes d’actuació

somdocents

El menjador escolar

somdocentsEls nens i nenes amb diabetis poden quedar-se a dinar al menjador com els seus companyes/es. Només alguna vegada hem de fer petites modificacions al menú per ajustar la ració d’hidrats de carboni planificats. Existeixen pautes perquè, utilitzant el pa i la fruita com a comodí, es puguin ajustar dia a dia als menús.

Els monitors del menjadors han de vigilar el que realment mengen, per evitar hipoglucèmies o hiperglucèmies.


Els dies d’esport

Diabetis a l'escola 06-BLa diabetis no incapacita al nen/a per fer activitats físiques o realitzar sortides com la resta dels seus companys/es, però sí que ha de fer-les en condicions adequades. Aquestes condiciones les ha de conèixer el docent responsable de l’activitat, per donar algun aliment addicional abans o durant el temps que es realitzi, si fos necessari.

Una senzilla regla és prendre 10-15 gr d’hidrats de carboni per cada 30-40 minuts d’exercici. El docent d’educació física haurà de guardar suplements de sucre per tractar hipoglucèmies. La família proporcionarà els suplements de glucosa.

 

somdocents

 Integració del nen/a amb diabetis

Diabetis a l'escola 08-BS’ha d’aprendre a viure amb la diabetis. L’educació sobre la malaltia ens donarà els coneixements necessaris per poder fer-ho.

El paper de l’escola és decisiu. Pel nen/a és molt important como manegen els seus docents totes les situacions a l’escola.

El nen/a amb diabetis és un alumne igual que la resta i com a tal ha de ser tractat.

És fonamental el contacte i l’intercanvi d’informació entre famílies i docents.



Text elaborat per Mª Angeles Cardiel i Graciela Porres, educadores en diabetis

Font: http://www.freestylediabetes.es/diabetes-escuela

Comentaris: