SomDocents

Els grans beneficis de practicar relaxació, mindfulness i ioga

20 beneficis de practicar relaxació, mindfulness i ioga

sd beneficis i activitats de relaxacio ioga mindfulness copy - Els grans beneficis de practicar relaxació, mindfulness i ioga

Durant diverses setmanes, els nens i les nenes han viscut una situació que els adults mai els hauríem pogut explicar. No entrava en els nostres plans. Ni la pel·lícula més inversemblant podia preveure un context com el present.

Això ens fa difícil comprendre i avançar quines seran les conseqüències psicològiques a llarg plaç. Parlem del confinament i de totes les mesures de protecció personal i higiènica que hem hagut d’aplicar a la nostra vida, sense fer massa càlculs ni previsions. 

I com ens hem cuidat durant aquestes setmanes? Com han viscut els infants aquest període estrany? El cert és que en molts s’han despertat emocions com la por, el desconcert, la intranquil·litat, la frustració… 

Més enllà de les obligacions, cal oferir als infants espai per a l’expressió. Explicar-los què està passant i també cuidar-los. Cuidar la seva salut mental i deixar-se ajudar amb algunes pràctiques que poden resultar molt útils. Avui parlem de relaxació, mindfulness i ioga. 

La relaxació, una pràctica molt necessària

Si bé tots sabem que els infants necessiten jugar i moure’s, també hem de tenir present que necessiten moments de relaxació. Instants en els quals tinguin temps per estar tranquils, calmar-se i descansar. Hi ha un munt de jocs que poden contribuir al benestar dels infants i també dels adults. Practicar activitats de relaxació us ajudarà a tots i, a més, us oferirà tot un seguit d’avantatges: 

 • Redueix l’estrès mental i muscular
 • Contribueix a la millora de la memòria i la concentració
 • Millora la capacitat d’aprendre 
 • Augmenta el poder de confiar en un mateix
 • Cultiva la sensibilitat
 • Millora la qualitat del son 
 • Minimitza l’ansietat i el nerviosisme
 • Disminueix la pressió sanguínia i l’angoixa
 • Suma al benestar global 

Practica! La tècnica de la tortuga 

Hi ha moltes activitats que podeu dur a terme per a practicar la relaxació amb infants. Una de molt coneguda és la tècnica de la tortuga. El nen/a es posa bocaterrosa, emulant una tortuga. El sol està a punt de pondre’s i cal que la tortuga vagi a dormir. L’infant recollirà les cames i els braços, a poc a poc, fins a l’esquena: vet aquí la closca. Després, quan comenci el nou dia, la tortuga haurà de treure una altra vegada les cames i els braços, també molt a poc a poc. 

Mindfulness, els beneficis de l’atenció plena

Segur que en aquestes alçades, coneixeu prou bé què és el mindfulness i perquè pot ajudar-nos en totes les facetes de la nostra vida, tant a grans com a petits. La manca d’atenció plena en tot allò que fem ens resta benestar. Per tant, és important que els infants aprenguin a connectar més i millor amb ells mateixos, la qual cosa els permetrà desenvolupar-se d’una manera saludable i desplegar totes les seves (grans) capacitats. Les tècniques de mindfulness o d’atenció plena són útils per a: 

 • Millorar l’atenció i la focalització en l’àmbit acadèmic 
 • Incrementar l’empatia i la qualitat de les relacions socials
 • Disminuir l’estrès i l’ansietat en situacions presents i futures
 • Desenvolupar la consciència i l’autoconeixement 
 • Contribuir a la resolució de conflictes 
 • Promoure la presa de decisions meditada
 • Millorar la capacitat d’abstracció, la lògica i el càlcul

Practica! Concentrar-se en un so

És una activitat molt bàsica per començar a practicar el mindfulness, però us anirà molt bé. Es tracta de concentrar-se en un so, senzillament en un so, que pot ser el d’un bol tibetà. Cal que l’infant l’escolti i intenti focalitzar el seu pensament. 

Ioga, quan la diversió és benestar

Els grans beneficis que pot aportar-nos el ioga no són pas cap secret. Aquells que el practiquen parlen de les seves bondats, com si aquesta pràctica mil·lenària fos, en realitat, una vivència màgica, sanadora. Pràcticament un miracle. 

El ioga per a nens és perfectament adaptable a qualsevol edat i circumstància. Així, poden practicar-lo els infants que són més moguts, però també aquells que ja són calmats per naturalesa. A més d’oferir un munt d’avantatges per a la salut, el ioga és una pràctica molt divertida i recomanable, que contribueix a: 

 • Millorar la postura, fomentant bons hàbits en seure, caminar, estudiar… 
 • Incrementar el poder de la concentració 
 • Alimentar l’autoestima i la connexió amb un mateix 
 • Augmentar la concentració per aplicar-ho després a les rutines 

Practica! Mireu quantes postures!

Les postures de ioga per a infants estan perfectament adaptades i poden ser molt divertides. Us recomanem donar un cop d’ull a aquest pòster, on trobareu una postura de ioga per a cada una de les lletres de l’alfabet. Podeu començar per la de l’avió, continuar per la de la papallona, la cobra o el gos. I comenceu a notar els poderosos efectes d’aquesta bona pràctica!