SomDocents

15 dades curioses que desconeixies sobre els idiomes

Dades-curioses-idiomes SD

Els idiomes són un dels tresors més grans de què disposem. Ens permeten comunicar-nos amb els altres i saber-ne més d’un pot millorar les nostres vides. Però, ho saps tot sobre els idiomes? La UIC London Language ens ofereix un munt de dades curioses sobre els idiomes. Mira, mira i aprèn!

  1. Al món es parlen més de 7.000 idiomes. Tot i que aquesta és només una quantitat estimada. Només a Àsia se’n parlen 2.200 de diferents.
  1. El 12,44% de la població mundial parla xinès. Tenen el mandarí com a llengua nativa, un idioma que consta de més de 50.000 caràcters. Aquesta característica els obliga a un aprenentatge constant.
  1. En francès, la o es pronuncia de 13 maneres diferents. Les coneixes totes?
  1. 2.400 idiomes estan en perill d’extinció. Sabies que cada dues setmanes mor un idioma? Les regions amb més idiomes en perill són Sibèria de l’Est, Nord Est d’Austràlia i Nord Est Pacífic, a l’oest de Nord Amèrica.
  1. L’Ayapaneco està a punt de desaparèixer. Les dues úniques persones que saben l’Ayapaneco, a Mèxic, es neguen a parlar entre ells!
  1. Entre 500.000 i 1,2 milions de persones parlen Esperanto. Una llengua artificial creada en el segle XIX. També existeix el Klingon (un idioma creat per Marc Okrand, professor de lingüística a la Universitat de Califòrnia). Al Senyor dels Anells es mencionaven 12 idiomes ficticis. D’aquests, dos es van desenvolupar amb èxit.
  1. La Declaració Universal dels Drets Humans de l’ONU és el document més traduït del món. S’ha publicat en un total de 300 idiomes.
  1. La Bíblia és el document que està disponible en més idiomes. Parlem d’un total de 2.454. El següent llibre que pots trobar traduït en més idiomes és, curiosament, el conte d’en Pinotxo. L’autora més traduïda del món és, però, Agatha Christie.
  1. El basc és l’únic idioma que no es pot relacionar amb un altre. Actualment es parla als Pirineus francesos i a Espanya.
  1. “Earth Passaport”, la cançó cantada en més idiomes. Els seus autors són Liquid Blue i tenen el record mundial.

  1. L’alfabet més llarg del món és el Khmer. Té un total de 74 lletres.
  1. Sud-àfrica és el país que té més idiomes oficials. Són 11: afrikáans, anglès, ndebele, sotho del nort, sotho, suazi, tsonga, tswana, venda, xhosa i zulú.
  1. Llatí, llengua morta? Doncs no! Sabies que els caixers de la Ciutat del Vaticà també funcionen en aquest idioma? 
  1. El manuscrit Voynich, un misteri. Fou escrit al segle XV per un autor desconegut i en un idioma incomprensible. Avui encara no ha estat desxifrat. Hi ha qui diu que es tracta d’un engany elaborat amb tot un seguit de símbols sense sentit.
  1. I per últim, sabies que hi ha una manera de ser més destre amb els idiomes? Els bebès que escolten idiomes estrangers des dels primers mesos tindran més facilitat d’aprendre’ls en un futur.

Via: http://www.upsocl.com/comunidad/50-datos-impresionantes-sobre-los-idiomas/?utm_source=FBppal&utm_medium=Facebook&utm_campaign=fb

 

Comentaris: