SomDocents

10 llibres per treballar l’atenció a la diversitat

somdocents-llibres-diversitat

A l’aula podeu treballar l’atenció a la diversitat de diferents maneres, però una bona opció és la d’utilitzar diferents llibres i contes com a suport. Avui us en proposem 10 d’interessants.

El soldadito de plomo

El Soldadet de plom. El primer llibre que us volem proposar és un clàssic. El soldadet de plom, però en una versió realitzada per Clara Luna Rodríguez, investigadora de departament de Dibuix de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Granada. Es tracta d’un projecte gràfic molt simple, amb imatges il·lustrades, que permet llegir  sense saber-ne. Elaborat amb la col·laboració de persones amb discapacitat intel·lectual i professionals d’aquest àmbit, el conte ha passat la prova després d’haver estat llegit per 97 persones amb diversitat intel·lectual de 6 a 66 anys i nens de 4 i 5 anys, sense aquesta diversitat. ¿El resultat? Tot un éxit!

 

L’aneguet lleig. Heus aquí un altre clàssic, L’aneguet lleig de Hans Christian Andersen. És la història que tracta per excel·lència el tema de la diversitat i que en el seu moment, Andersen va escriure com a reflex d’allò que ell mateix havia viscut. Una metàfora sobre les persones diverses i les diferents etapes de creixement que viuen els infants.


 
 

Por cuatro esquinitas de nada. De Jêrome Ruiller és un conte que s’ha popularitzat en els últims anys i que parla sobre la diferència, la integració i la inclusió. El conte també fomenta la recerca de solucions i ens parla de la frustració, la mateixa emoció que ens portarà a buscar alternatives.


 

El cazo de Lorenzo. Ho fem massa sovint: assenyalem les diferències i les convertim en fets negatius. En El cazo de Lorenzo, Isabelle Carrier ens parla de Lorenzo i el seu cas de superació. A banda de la versió en paper, disposeu d’un vídeo on s’explica el conte en forma d’unes animacions precioses per a visualitzar a l’aula o utilitzar com a suport.


 

Elmer. Tots som diferents. Nens i adults. Elmer és el conte amb un elefant com a protagonista, en el qual les diferències es converteixen en raons per estimar. Una proposta simpàtica i colorista que us encantarà i que també trobareu en vídeo.


 
inteligencias múltiples

Cuentos para descubrir inteligencias. Howard Gardner (Premi Príncep d’Astúries 2011 de Ciències Socials) ha aconseguit definir fins a nou tipus d’intel·ligències: lingüística, logicomatemàtica, viso-espacial, musical, corporal-cinestèsica, intrapersonal, interpersonal, naturalista i existencial. La psicòloga Begoña Ibarrola ha desenvolupat tota una sèrie de contes i propostes d’activitats per tal d’afavorir cada una d’aquestes intel·ligències, així com dotar als infants d’un munt d’oportunitats. Es tracta que puguin descobrir quins són els seus talents i potencials amagats.

 

El llibre negre dels colors. Vet aquí un conte per veure els colors amb els ulls tancats. El llibre negre dels colors de Menena Cottin ens apropa a la diversitat de la ceguesa, de manera que ens permet tocar, olorar i experimentar tota mena de sensacions.

llibres-diversitat
 

El punt. Qui sóc? On sóc? D’on puc partir? El punt de Peter H. Reynolds és, efectivament, un punt de partida que ens ajudarà a explorar el nostre jo i que ens obrirà les portes a l’expressió artística. Es tracta d’una oportunitat fantàstica per desenvolupar la nostra capacitat d’expressar-nos i consolidar la nostra personalitat.


 

Otra cosa. I aquí teniu un altre conte que fomenta el respecte envers els altres. «Otra cosa» vol ser com els altres nens, però no ho aconsegueix. Un dia apareix una altra criatura que s’anomena «Algo» i que vol ser el seu amic… De Kathryn Cave, el conte compta amb les il·lustracions de Chris Riddel.

llibres-diversitat
 
llibres-atenció-diversitat

Érase una vez un bosque. I tanquem aquest especial de recomanacions de llibres per treballar l’atenció a la diversitat amb Érase otra vez un bosque, d’Elisa Gehin. Es tracta d’un conte per a primers lectors on els protagonistes són els ocells que viuen als arbres. Parla de la diversitat i dels conflictes que es produeixen en la convivència.

 
 
 
Us han agradat aquestes propostes? En teniu alguna més? 

Comentaris: