SomDocents

10 contes per treballar el dol i les pèrdues amb els infants

somdocents-contes-dol

La mort és tan real com la vida. Per als adults, assumir-la és un fet traumàtic i els nens no estan exempts de patir la pèrdua de les persones que estimen. Cal, però, que els ajudem a familiaritzar-s’hi i que en parlem sense pors, amb naturalitat. Avui us volem recomanar deu contes que ens han semblat d’allò més útils per treballar el dol i les pèrdues amb els alumnes.

La Júlia té un estel, Eduard José. Editorial La Galera.

Dol - La Júlia té un estel

 La mare de la Júlia pateix una malaltia terminal. Abans de morir, però, li ha explicat a la nena que anirà a treballar en un estel. És un conte que tracta el tema de les malalties i els desenllaços dolorosos.

Podeu gaudir d’aquest conte en dos estils diferents, però tots dos molt interessants.


T’estimaré sempre, petitó, Debi Glori. Editorial Estrella Polar.
9788415790822

És un conte d’allò més entranyable, dirigit als més petits, que parla de l’amor incondicional entre dues persones: la mare i el fill. A banda de plantejar un tema tan important com la durabilitat i la consistència de l’amor, Debi Glori aborda el tema de la mort. Està molt bé per treballar-lo en qualsevol moment, encara que no s’hagi produït cap mort.

Podeu trobar recursos per treballar aquest conte en els següents enllaços:

http://racodelsmestres.blogspot.com.es/2013/10/conte-testimare-sempre-petito.html

http://vetaquiqueunavegada.blogspot.com.es/2013/05/testimare-sempre-petito.html

El buit, Anna Llenas. Editorial Barbara Fiore.

Dol en nens - El buit Anna Llenas

Perdre alguna cosa i enfrontar-se al buit que ha deixat. Qualsevol pèrdua ens provoca tristesa i desolació, sovint en diferents graus. El conte explora diferents tipus de pèrdues i treballa la resiliència, allò que ens permetrà sobreposar-nos a l’adversitat.

L’Anna Llenas ha preparat un seguit de recursos per treballar a partir del conte. Els podeu trobar a la seva pàgina web o fent clic a sobre de la següent imatge.

Dol en nens - Recursos Anna LlenasL’EDU, el petit llop, Gregoire Solorareff. Editorial Corimbo.

Dol en nens - L'EDU, el petit llop 

L’oncle de l’Edu, un llop petit, mor en un accident quan sortien a caçar. Enmig d’aquest tràngol, l’Edu trobarà un conillet que l’ajudarà a enterrar-lo. La història parla amb naturalitat sobre la mort i fa palesa la importància de l’amistat en els moments difícils.

Cuerpo de nube, Ana Eulate. Editorial Cuento de Luz.
Dol en nens - Cuerpo de nube

Kor Derito és una ovella que té cos de núvol i que es posa malalta. La mare la cuida, però finalment, mor i es converteix en el núvol més bell de tots. Ara, l’ovella ajuda als infants a tenir dolços somnis.

Aquí teniu un tastet del conte:

On és el iaio?, Mar Cortina. Tandem Edicions.
Dol en nens - on és el iaio?

Mar Cortina és una de les majors especialistes en dol dels infants del país. En aquest conte, aprendrem que la mort forma part de la vida i que aquelles persones que estimem ens van deixant al llarg del camí. Els avis, són una part molt important en l’existència dels petits i una absència que probablement hauran d’afrontar.

En aquesta guia de lectura, elaborada per Mar Cortina i Agustín de la Herran podeu trobar activitats per treballar al primer cicle de primària.

El árbol de los recuerdos, Britta Teckentrup. Nube Ocho.

Dol en nens - El árbol de los recuerdos

Guineu ha viscut durant molts anys. Ha estat feliç, però ha arribat l’hora d’acomiadar-se. Aquest conte ens agrada especialment perquè és optimista i ens encoratja a celebrar les coses bones de la vida i els records feliços amb el nostres èssers estimats que ja no es troben amb nosaltres.

La Carla ara és la nostra estrella, Diversos Autors. Pagès Editors.

Dol en nens - La Carla ara és la nostra estrella

Malgrat que no sigui natural, és possible que al llarg de la nostra vida com a docents en haguem d’enfrontar a la mort d’un infant, sigui per malaltia o per accident. Aquest conte ens ajudarà a parlar del fet d’una mort tan traumàtica com pot ser la d’un infant i a elaborar un pensament tranquil·litzador per a tots.

Adéu, Flap, Diversos Autors. Contes d’en Nic i la Noa.

Dol en nens - Adéu, Flap

En Flap s’ha mort i tota la família està trista. És una història molt tendra que parla sobre la pèrdua d’un ésser estimat. Us pot resultar útil per treballar la mort dels animals de companyia, un fet que, segons la vinculació que hi tingui l’infant, pot ésser traumàtica i servir per fer-lo reflexionar al voltant del fet de la mort en general.

A la pàgina web lauramiyashiro podeu veure una miqueta del conte.
Paraíso, Bruno Gibert. Los cuatro azules.
9788493629250

I posem punt final amb un conte d’allò més singular. És un llibre per a nens que parla de la mort, però que ho fa a través de signes molt concrets i paraules poètiques. És una gran proposta per tal d’ajudar als infants a introduir i parlar de les seves pròpies experiències.

 

Us han agradat aquestes propostes? Quins altres llibres coneixeu que ens puguin ajudar a treballar el dol amb els infants?

Comentaris: